Skip to main content

Glas

Welk glas kiest u voor uw woning? Hieronder vind u een korte uitleg over de meest gekozen types glas in Nederland.

HR++ glas

HR++glas bestaat net als gewoon dubbelglas uit twee ruiten met een ruimte (spouw) ertussen. Het bijzondere van HR++glas is de vrijwel onzichtbare flinterdunne metaallaag (coating) op de spouwzijde van de binnenruit. De spouw tussen de ruiten is gevuld met edelgas, meestal argon.

Deze metaallaag laat de zonnestraling door, terwijl de warmtestraling (vanuit de woning) wordt teruggekaatst in de woning. Door de hoge warmte-isolerende kwaliteiten van HR++glas is er minder energie nodig voor ruimteverwarming dan bij ander glas. Daarnaast is het wooncomfort in de winter door HR++glas merkbaar beter.

Triple glas

Triple glas is een andere naam voor drievoudige beglazingen. Triple glas biedt een uitstekende thermische prestatie en door een verrassend lage Ug-waarde draagt het bij aan een optimale energiebesparing. Hierdoor worden de energiekosten gereduceerd.

Naast de verbeterde isolatiewaarde heeft Triple beglazing ten opzichte van dubbelglas nog een groot voordeel. Door de dubbele spouw en extra warmtereflecterende coating zal de oppervlaktetemperatuur aan de kamerzijde van de binnenruit bij Triple glas hoger zijn en minder afkoelen bij extreme weersomstandigheden ten opzichte van dubbelglas, zelfs al zouden beide opbouwen een gelijke isolatiewaarde hebben. Dit zorgt voor minder koudeval langs het raam en maakt het geschikt voor combinaties met LTV oplossingen (lage temperatuur verwarming) in een woning, zoals bijvoorbeeld een woning met alleen vloerverwarming. Dat leidt niet alleen tot een energiebesparing, maar ook tot een comfortabelere leefomgeving.

Ug-waarde

De isolatiewaarde (Ug) van glas wordt uitgedrukt in W/m²K. Dit geeft eigenlijk weer wat het energieverlies is per m² glas bij een temperatuurverschil van 1 graad tussen buiten en binnen. Hoe lager dit getal hoe kleiner het energieverlies en hoe minder energie er nodig is om de binnenruimte op dezelfde temperatuur te houden. Uitgaande van standaard HR++ dubbelglas met een Ug-waarde van 1,2 W/m²K kan gesteld worden dat tijdens een koude nacht met een buitentemperatuur van 0 °C en een binnentemperatuur van 20 °C, er bij een gemiddelde woning (20 m² glas) continu 480 Watt (1,2 × 20 × 20) aan warmte-energie verloren gaat. Bij wijze van spreken laat men de hele nacht 8 gloeilampen van 60 Watt onnodig branden. Ter vergelijking, bij eenzelfde woning zal met Triple beglazing met een Ug-waarde van 0,6 W/m²K dit warmteverlies gehalveerd worden tot 240 Watt.

Uiteraard zijn de mogelijkheden met glas nog veel uitgebreider dan dit alleen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor: 

  • Zonwering tussen het glas (in diverse kleuren verkrijgbaar)
  • Speciaal veiligheidsglas / gehard glas (bijv. hardglazen deuren)
  • Extra geluidswerend glas
  • Brandwerend glas
  • Decoratief glas

Wij informeren u graag over de vele mogelijkheden!